Decoders

decoders

 

Wat is een decoder? 

De decoder is het apparaat dat het mogelijk maakt om digitale televisie te ontvangen. In dit artikel leggen we u uit wat dit apparaat doet en hoe u een goede keuze maakt uit de verschillende modellen die er beschikbaar zijn. We sluiten af met een paar handige tips om slim gebruik te maken van de decoder. 

De decoder is een apparaat dat het digitale signaal voor televisie omzet in een signaal dat de televisie kan verwerken tot de beelden die u ziet. Veel televisies hebben alleen een analoge tuner, waardoor ze niet om kunnen gaan met het digitale signaal waar we steeds vaker gebruik van maken. Dat betekent dat er een decoder benodigd is om dat signaal om te zetten naar de beelden die de televisie laat zien. De decoder kan daarnaast uitlezen welke tv-zenders onderdeel uitmaken van uw abonnement, op basis van een smartcard van de provider die u erin steekt. 

Houd er rekening mee dat de decoder geschikt dient te zijn voor het signaal van de provider die u gebruikt. Een kabelaar vraagt bijvoorbeeld om een andere decoder dan een aanbieder van satelliet-tv. Kijk bovendien goed of de decoder geschikt is voor HDTV en/of interactieve TV, afhankelijk van het abonnement dat u kiest. De meeste decoder kunnen ook programma’s opnemen, zodat u die later terug kunt kijken.

 

CI+ model in de decoder

De decoder is iets anders dan een CI+ module. Dit laatste is een kaartlezer die in sommige televisies past. Dit is het geval wanneer deze een eigen digitale tuner heeft. Kijk goed of de provider het gebruik van een CI+ module ondersteunt en of hiervoor een slot aanwezig is in de televisie. Is dat het geval? Dan kan de module een alternatief vormen voor de decoder, waardoor er geen apart kastje nodig is om digitale TV te kijken.

 

Opnamen van digitale televisie

De decoder is meer dan een kastje dat het mogelijk maakt om naar digitale televisie te kijken. Deze zorgt er bijvoorbeeld ook voor dat u de mogelijkheid heeft om digitale televisie op te nemen. Om tv op te nemen met een decoder onderscheiden we twee verschillende technieken:

  • Personal Video Recorder
  • Opnamen in de cloud 

In het eerste geval heeft u een decoder met een harde schijf nodig. Dit is geschikt voor kabelaars zoals Ziggo en Delta, net als TV kijken via de satelliet bij CanalDigitaal. We spreken ook wel van een PVR, de Personal Video Recorder waarmee u programma’s op kunt nemen. Een PVR heeft over het algemeen meerdere tuners. Dit maakt het mogelijk om met de decoder naar het ene programma te kijken, terwijl op de harde schijf tegelijkertijd een ander programma wordt opgenomen. Bovendien neemt de PVR het signaal in originele kwaliteit op, waardoor u in HD naar de opgenomen programma’s kunt kijken.

Het alternatief voor de PVR zijn opnamen in de cloud. Dit is het geval bij bijvoorbeeld digitale televisie via KPN, Telfort en XS4ALL. De opnamen worden dan niet gemaakt op de decoder zelf, maar in de cloud. Dat gebeurt op servers van de providers, die de opnamen een jaar bewaren en dan automatisch zullen verwijderen. Het voordeel daarvan is dat u er geen harde schijf bij nodig heeft, het nadeel is dat u de uitzendingen vervolgens via een actieve internetverbinding terug dient te kijken. 

 

Decoder kopen of in bruikleen 

De decoder kunt u kopen of in bruikleen krijgen, afhankelijk van de provider die u kiest en waar uw voorkeur naar uitgaat. Het is overigens niet bij alle providers mogelijk hieruit te kiezen. In sommige gevallen is er sprake van bruikleen waarbij u als het ware huur betaalt voor de decoder die u kunt gebruiken. Soms zijn er extra kosten verbonden aan het opnemen of gebruik maken van interactieve TV.

Andere providers leveren standaard geen decoder mee. U dient dan zelf een decoder te kopen. Kijk goed naar de modellen die geschikt zijn voor de provider waar u gebruik van maakt. De certificering voor de provider garandeert dat u de decoder kunt gebruiken om naar digitale televisie te kunnen kijken. 

 

4 tips voor de decoder

  • Een decoder heeft niet altijd een aan/uit-schakelaar. Het is doorgaans geen probleem om de stekker er uit te trekken al u die niet gebruikt, de instellingen blijven behouden. Houd er rekening mee dat het opstarten wat langer kan duren en dat er geen opnames geprogrammeerd dienen te zijn. 
  • Een decoder die kan opnemen kan doorgaans ook live-TV pauzeren. U kunt het programma op pauze zetten of een stukje terugspoelen, bijvoorbeeld als de telefoon gaat of er iemand aan de deur staat terwijl u televisie zit te kijken.
  • Opnemen kunt u heel eenvoudig doen via de EPG. Dit is de Elektronische Programma Gids van de decoder. Deze zorgt voor een digitale gids op de televisie, waarin u simpelweg de programma’s kunt aanklikken die u graag wilt opnemen. Het is bij sommige decoders zelfs mogelijk om in één keer alle afleveringen van een programma op te nemen. Uiteraard is het mogelijk om de begin- en eindtijd wat ruimer te kiezen, zodat u niets hoeft te missen.
  • Veel decoders bieden de mogelijkheid om een lijstje met favoriete zenders aan te maken. Dit maakt het gemakkelijker om snel door uw favoriete zenders te bladeren. Op die manier hoeft u niet langs de verschillende TV-zenders waar u eigenlijk toch nooit naar kijkt via de decoder die u heeft staan.