Artikelen IPTV

Introductie:

Beste lezer, mijn naam is Sven van der Vegt. Ik ben werkzaam als webdesigner bij Electro-Sat, een van de grootste leveranciers van satellietsystemen, IPTV ontvangers en andere elektronica van de Benelux. Een onderdeel van mijn werk is upgedate en geïnformeerd blijven over IPTV en satelliet TV.
In mijn eerste blog die u hier kunt vinden, heb ik al veel uitgelegd over IPTV en ben ik ook kort ingegaan op de voordelen tegenover satelliet TV. In deze Blog leg ik uit wat IPTV is, ga ik iets dieper in op de voordelen van IPTV tegenover satelliet TV en hoe u het best over kan stappen van satelliet naar IPTV.

Wat is IPTV?

IPTV (Internet Protocol Television) is een manier om uw TV signaal te ontvangen via uw internet connectie. IPTV is mogelijk  geworden door de snelle ontwikkelingen in internetsnelheid en betrouwbaarheid. Het is aan te raden om een internet connectie te hebben van minstens 4 Mbps.
In Nederland of midden-Europa is dit een lagere snelheid dan minimaal geleverd wordt door de gemiddelde internet provider. Om dit internet signaal om te zetten in TV beelden, heeft u een IPTV ontvanger nodig. Deze IPTV ontvangers zijn verkrijgbaar in veel verschillende soorten en maten.

Wat zijn de voordelen van IPTV?

Een gemiddelde IPTV ontvanger vertaalt uw internet signaal naar TV beelden. Dit is de basisfunctie van elke IPTV ontvanger. Doordat een IPTV ontvanger verbonden is met het internet, hebben de meeste IPTV ontvangers ook multimedia functies die van uw televisie een smart-TV maken.
Het is mogelijk om TV beelden op te nemen (PVR) , te pauzeren en door of terug te spoelen.
Een TV ontvanger heeft een Android of Linux besturingssysteem. Android en Linux systemen werken intuïtief voor vrijwel iedereen omdat het ook al jaren het standaard besturingssysteem is voor mobiele telefoons. Dit maakt het ook mogelijk om gebruik te maken van een ongelimiteerd aanbod aan apps via de google play store.

Ten slotte is IPTV kwalitatief beter dan schotel of kabel TV. De meeste moderne IPTV ontvangers hebben de mogelijkheid om content af te spelen op 4K (2180p) resolutie. Dit is de hoogst mogelijke resolutie voor televisies tot nu toe. IPTV is ook stabieler dan satelliet en kabel-TV. Satelliet TV signalen kunnen slecht zijn met slecht weer of afstelling van apparaten. Internet connectie wordt onder de grond aangevoerd en is stabieler dan zelfs kabel TV.

Hoe kan ik van satelliet of kabel TV naar IPTV overstappen?

Het overschakelen naar IPTV is verrassend makkelijk. Er zijn maar 3 dingen die u nodig heeft om van uw huidige systeem over te schakelen naar IPTV. Dit zijn: Een internet connectie, een IPTV ontvanger en een IPTV abonnement. Een redelijke internetconnectie is tegenwoordig een gegeven. Zelfs het goedkoopste abonnement in Nederland en midden Europa is goed genoeg voor IPTV.

Een IPTV Ontvanger is verkrijgbaar bij elektronicawinkels zoals Electro-Sat, en afhankelijk van uw wensen is er voor iedereen een ontvanger te vinden die bij u past. Een IPTV abonnement is hetzelfde als elk ander TV abonnement. Deze abonnementen zijn af te sluiten bij bedrijven zoals Ziggo en Canal Digitaal of zijn verkrijgbaar via particuliere providers via google. Als u toch wilt blijven genieten van uw huidige kabel of satelliet TV abonnement, dan kunt u een hybride ontvanger kopen. Deze ontvangers behouden de mogelijkheid om satelliet of kabel TV systemen te verbinden met de ingebouwde tuner zodat u zelf kunt bepalen via welk systeem u kijkt.

Wat is ons assortiment aan IPTV apparaten?

Wij hebben zowel hybride als IPTV ontvangers van verschillende prijsklassen en met verschillende mogelijkheden.

Budget ontvangers <70 euro:
Een populaire misconceptie is dat een budget ontvanger ook van lage kwaliteit is. Een budget ontvanger is aan te raden voor mensen die nieuw zijn als het gaat om IPTV en geen extra functies willen dan het kijken van TV. Budget ontvangers zijn meestal niet uitgerust met een tuner en niet in staat om 4K televisie af te spelen. De meest relevante leveranciers van dit soort ontvangers leveren zijn: Redline, Infomir en Blomc. Deze apparaten zijn meestal uitgerust met 256 of 512 mb ram geheugen en een geïntegreerde processor. Voor HD televisie is gelukkig ook niet meer dan dit nodig. Bij aanschaf kan een opslagapparaat kunt u meestal gewoon opnemen zelfs met een budget-ontvanger.

Mid Range ontvangers 70 tot 150 euro:
Deze categorie ontvangers zijn meestal wel in staat om 4K televisie af te spelen. Ook zijn Mid range ontvanger meestal uitgerust met een tenminste één satelliet of kabel tuner. Sommige ontvangers hebben zelfs twee tuners en kunnen dus zowel satelliet als kabel signalen ontvangen naast IPTV.  Met deze ontvangers kunt u gebruik van apps en alles wat het internet te bieden heeft naast IPTV. Dit betekend ook dat er iets meer RAM geheugen nodig is om het apparaat vloeiend te kunnen blijven gebruiken. Tussen de 512 en 1GB is standaard voor ontvangers met deze functies. Deze ontvangers hebben soms de optie voor een ingebouwde harde schijf of extra tuner tegen een extra prijs. Vrijwel alle populaire merken hebben midrange ontvangers de meest noemenswaardige zijn: Formuler, Golden Interstar, Maxytec en Cobra.

High end ontvangers 150 euro+:
High end ontvangers hebben altijd de optie om 4K televisie af te spelen. Bij deze ontvangers heeft u de optie om tenminste één tuner naar keuze te laten inbouwen tot en met wel 8 tuners voor sommige apparaten. Ook heeft u de optie om een harde schijf te laten inbouwen voor een meerprijs. Daarnaast heeft u toegang tot internet en alle apps vanuit de app store op deze klasse ontvangers. Deze ontvangers zijn natuurlijk ook altijd in staat om op te nemen als er een harde schijf is ingebouwd. Ontvangers van deze prijsklasse hebben verder ook een multi-core processor en meer dan 1GB ram. Ontvangers van deze prijsklasse worden gemaakt door VU+ een Zuid-Koreaanse leverancier gespecialiseerd in digitale ontvangers.

Conclusie:

Het is zeer gemakkelijk om van een ander TV signaal (Kabel, Satelliet) te wisselen of schakelen naar IPTV. IPTV is makkelijk op te zetten zoals beschreven in vorige blok. Daarnaast maken hybride IPTV ontvangers het zelfs mogelijk om uw huidige TV systeem te behouden en te combineren met IPTV.
Ik verwacht zelf dat IPTV alleen maar groeit. Internet verbindingen worden wereldwijd alleen maar beter dan voorheen. Dit zorgt ervoor dat de kwaliteit die IPTV ontvangers kunnen afspelen alleen maar omhoog zal gaan. Het is een makkelijk aan te sluiten en biedt alleen maar voordelen tegenover satelliet en kabel televisie.