Ontvangers Installatie en Configuratie

Inleiding:

Welkom terug bij mijn blog! Mijn naam is Sven van der Vegt en vandaag wil ik het graag hebben over de setup en installatie van IPTV ontvangers en bijbehorende applicaties. Als u voor het eerst een IPTV ontvanger aanschaft en nieuw bent met IPTV kan het best lastig zijn om uw apparaat correct the configureren en aan te sluiten. Deze blog is bedoelt om daarbij te helpen.

Installatie en configuratie van IPTV:

Aansluiting van het apparaat:

Een IPTV apparaat, kabel of satelliet ontvanger word meestal geleverd met een HDMI kabel, Stroom Adapter, Afstandsbediening, Handleiding en de ontvanger. De aansluiting daarvan is redelijk voordehand liggend zoals in figuur 1 hieronder.

Kabel/satelliet ontvanger:
Een of satelliet ontvanger word aangesloten op uw satelliet schotel door midden van een LNB. Dit apparaatje zorgt ervoor dat het satelliet signaal omgezet word naar de jusite frequencie. Door midden van een HDMI kabel kunt u de ontvanger aansluiten aan uw televisie. Kabel en/of satelliet ontvangers hebben een 5 volt of 12 volt adapter die in elk stopcontact past.

IPTV ontvanger:

Een IPTV ontvanger word direct aangesloten op het internet in plaats van een schotel. Dit kan via een LAN kabel of via een wireless receiver. Moderne ontvangers hebben meestal ingebouwde WiFi. Ontvangers zonder ingebouwde WiFi kunnen gebruik maken van een Wifi stick of gebruik maken van een directe LAN verbinding. Net zoals een satelliet ontvanger sluit u deze ontvanger aan via HDMI kabel aan de TV.


Installeren van een IPTV ontvanger:

Een IPTV apparaat is een ontvanger die TV uitzend via het internet. U sluit deze ontvanger aan een internet connectie in plaats van satelliet schotel. Een IPTV ontvanger moet een actief abonnement hebben van IPTV.
Een IPTV abonnement word geactiveerd door midden van een code of wachtwoord die ingevoerd kan worden op de ontvanger. Dit gaat meestal door midden van een Portal. In deze portal voert u de code in die u heeft gekregen van uw IPTV provider. Het kan zijn dat er additionale informatie word gevraagd zoals het MAC address van de ontvanger of uw IP adres. Het configureren van een IPTV abonnement is voor elke provider anders, dit betekend dat deze beschrijving zal kloppen in de ruwe lijnen, maar dat u het beste extra instructies van uw IPTV provider kunt opvragen om zeker te zijn van succes. Er zijn ontvangers zoals de Maxytec Multibox en Zgemma devices die iets lastiger te installeren zijn. Ik raad dan aan om gebruik te maken van de OpenPLI installatie optie die word aangeboden op onze website.

Installeren van een Satelliet/Kabel ontvanger:

Een satelliet en/of kabel ontvanger word aangesloten op uw schotelsysteem via een LNB. Een LNB is een los apparaatje dat het satellietsignaal omzet in een signaal met lagere frequencie. Zodat dit signaal gelezen kan worden door uw ontvanger. Een Satellietschotel moet echter wel juist afgesteld worden om de signaalsterkte (en daarmee de beeldkwaliteit) te maximaliseren. Voor de meest accurate instellingen kunt u gebruik maken van een SATfinder deze traceerd het satelliet signaal en steld de schotel vele malen nauwkeuriger in dan als u het op gevoel zou doen. Daarnaast zijn er ook nog apparaten zoals DiseqC motoren die de schotel in de loop van de dag georienteerd houdt op het satellietsignaal. En beschermings sets die de schotel berschermen van slecht weer. Met deze maatregelen kunt u satelliet TV wel stabieler en van iets hogere kwaliteit maken. Maar IPTV is en blijft een betere optie op vrijwel alle fronten.

Multimedia en Applicaties:

Een van de grootste voordelen van IPTV ontvangers is dat ze vrije toegang hebben tot allerlij multimedia opties en applicaties. Op sommige ontvangers staan al voorgeinstalleerde applicaties. Maar de meeste moet u zelf downloaden en installeren. Dit kan via de Google Play Store op Android apparaten en de App store op Linux apparaten. Dit gaat exact hetzelfde als het installeren van een applicatie op uw telefoon. Log in met uw Google Play Account en selecteer de applicatie die u wilt downloaden. Voor sommige applicaties zoals Netflix moet extra betaald worden bovenop uw IPTV abonnement.

Nawoord:

Ik heb in de grote lijnen proberen uit te leggen hoe u een IPTV abonnement activeerd, applicaties download en het apparaat aansluit. Natuurlijk is dit voor elk apparaat anders en kan ik niet op detail ingaan. Mocht u toch nog vragen hebben over uw installatie of setup