Wat zijn de voordelen van IPTV tegenover kabel en/of satelliet TV.

Introductie:

IPTV (Internet protocol Television) is een redelijk nieuwe manier van TV kijken. IPTV is snel uitgegroeid tot een van de meest populaire vormen van TV omdat het veel voordelen biedt tegenover andere vormen van Televisie kijken. Het overstappen van kabel of satelliet TV naar IPTV is een grote stap. Om deze stap makkelijker te maken zal ik mijn best doen om voordelen van IPTV tegenover kabel of satelliet zo duidelijk mogelijk uiteen te zetten.

Kabel TV:

Kabel TV is de meest gebruikte vorm van TV kijken. Mensen die gebruik maken van Kabel TV hebben een basispakket van ongeveer 100 zenders dat tegen een kleine meerprijs wordt geleverd in combinatie met uw internet. Kabel TV kan worden opgenomen maar er kan niet worden gepauzeerd, doorgespoelt of teurggespoelt. Een gebruiker van kabel TV is gebonden aan de vaste programmering van zenders en de reclameblokken die daar bij horen. Kabel TV is wel stabiel doordat alle signalen via ondergrondse kabels wordt verstuurd. De beeldkwaliteit van kabel TV is gemiddeld 1080P Full HD. Met kabel TV kunt u meestal alleen uitzendingen uit uw regio ontvangen. 

Satelliet TV:


Satelliet TV is een veelgebruikte techniek om een breder assortiment aan TV zenders te kunnen ontvangen. Satelliet TV wordt veel gebruikt door mensen die TV zenders uit het buitenland willen ontvangen in het binnenland. Eén van de nadelen van satelliet TV is dat je een heel systeem aan onderdelen nodig hebt. Dit is duurder en betekent dat er meer mis/kapot kan gaan.
Het grootste probleem van Satelliet TV is de beeldkwaliteit en stabiliteit. De kwaliteit van het signaal hangt af van hoe goed het systeem is afgesteld op de satelliet. Maar zelfs met perfecte instellingen kan het weer voor storing en slecht signaal zorgen. 
De beeldkwaliteit van satelliet TV is meestal full HD (1080P) 4K beeldkwaliteit is net zoals bij kabel TV helaas nog niet de standaard.

IPTV:


IPTV abonnementen variëren van een paar honderd tot duizenden zenders per pakket.
U kunt een IPTV abonnement aanschaffen bij bedrijven als Ziggo, Canal Digitaal of een provider naar keuze. Deze abonnementen hebben een soortgelijke prijs als Kabel abonnementen maar een significant groter aantal zenders. Met IPTV kunt u in principe ELKE zender ontvangen die u maar wilt. Al deze zenders zijn wel onderdeel van een abonnement, de truc is dus het juiste abonnement vinden dat bij u past.
IPTV kan ook worden gepauzeerd, doorgespoelt en teruggespoelt. Dit betekend dat u geen irritante reclame meer hoeft te kijken. Voor deze functies heeft u wel een ontvanger nodig met opslagvolume. Daarnaast kunt u ook gebruik maken van TV on demand (Zoals Netflix en Hulu). Er zijn films en series beschikbaar wanneer u maar wilt.
De beeldkwaliteit van IPTV is ook beter. De meeste Kabel TV uitzendingen zijn nog 1080P Full HD. IPTV wordt via internet verzonden en daardoor is er veel meer bandbreedte verkrijgbaar. Dit betekend dat de meeste content al beschikbaar is op 4K (2160P) Dit zal voor kabel en satelliet TV nog een paar jaar duren. Zelfs 4K tegen 60FPS is bij de nieuwste IPTV ontvangers al de standaard. Er zit een groot verschil tussen de stabiliteit van IPTV tegenover satelliet TV. Net zoals Kabel TV wordt IPTV uitgezonden via ondergrondse kabels. Dit betekend dat weer en satelliet oriëntatie geen invloed hebben op de kwaliteit van het signaal.
Ten slotte zijn er de multimedia mogelijkheden. Met een IPTV maakt u van elke TV ook gelijk een smart TV. Dit betekend dat u oneindig aantal apps zoals Youtube, Facebook en Netflix ook kan gebruiken via de ontvanger op uw TV. U kunt ook gebruik maken van internet browsing en games.

Conclusie:

IPTV heeft veel voordelen tegenover satelliet en kabel TV. Ik hoop dat door het lezen van deze blog dat duidelijk is geworden. Dit zijn niet alle voordelen van IPTV tegenover satelliet en kabel. Met verdere research zijn er nog veel meer relevante voordelen te vinden.
Nogmaals alles op een rijtje IPTV heeft betere beeldkwaliteit (4K @ 60FPS), een groter aantal zenders, multimedia mogelijkheden en is veel stabieler dan satelliet en kabel.
Daarnaast hoeft u geen ingewikkeld satellietsysteem op te zetten of kabel abonnement af te sluiten met een basis aantal zenders. In mijn mening is IPTV zo goed dat satelliet en kabel gewoonweg niet kunnen concurreren met de voordelen en prijs van IPTV.