Wat is IPTV?

Introductie:

Mijn naam is Sven ik ben nu bijna een jaar werkzaam bij Electro-Sat in webdesign en web-onderhoud. Electro-Sat is een Satelliet en Elektronica leverancier die vooral IPTV ontvangers levert. Voordat ik bij Electro-Sat begon met mijn werkzaamheden had ik geen enkel verstand van de satelliet wereld. Ik heb enorm veel moeten leren de afgelopen maanden en besloot een blog te schrijven om op mijn voortgang te reflecteren. Ik denk ook dat deze blog informatief kan zijn voor mensen die nog niks weten van Satelliet en/of IPTV maar hier wel geïnteresseerd in zijn. Ik heb volgens mij een uniek perspectief omdat ik niet zo lang geleden nog niks van dit onderwerp af wist. Ik weet nog goed welk perspectief in had voordat ik over deze onderwerpen begon te leren en ben mij bewust van de veranderingen in mijn perspectief terwijl ik geinformeerd werd over dit onderwerp. In deze blog zal ik mijn best proberen te doen om wat meer achtergrondinformatie te geven over het onderwerp,  mijn perspectief en de verandering over de afgelopen maanden te beschrijven en veelvoorkomende misconcepties te bespreken.

Mijn eerste ervaring met IPTV:

Ik ben in October 2018 begonnen als webdesigner bij Electro-Sat. Mijn werkzaamheden zijn om fouten en ongeregeldheden op onze websites te vinden en te verhelpen. Daarnaast update ik ook geregeld het productaanbod, onderhoud ik social media en los ik andere web-gerelateerde problemen op. Voordat ik begon bij Electro-Sat wist ik niks van satelliet of IPTV. Sterker nog, ik had niet eens een TV! en had er op dat punt ook al jaren geen een meer gehad. Ik was daarom ook totaal niet op de hoogte van wat er mogelijk was met huidige technologie om de TV kijkervaring te verbeteren.
Ik was hopeloos ongeïnformeerd. Naar mijn mening was TV een entertainment medium van de vorige generatie die met tijd vervangen zal worden door de computer. Ik hoor u al denken, wie heeft er nou geen TV? en hoe kijk je dan TV series, films of het nieuws?  Dit zijn vragen die ik vaak kreeg in deze tijd. Al ongeveer 10 jaar kijk ik TV series en films via het internet. Hoofdzakelijk via Netflix en andere streaming services. Langzaam maar zeker ben ik steeds minder TV gaan kijken. Ik werd moe van het aantal reclames en de vaste programmering. En toen hart van Nederland films begon te onderbreken met het “nieuws’’ was dat voor mij de druppel. Ik heb nooit de bewuste keuze gemaakt om te stoppen met TV kijken, dit is gewoonweg zo gegroeid. Jarenlang heb ik geloofd dat TV geen toekomst had en dat ik nooit meer eigenaar zou zijn van een TV toestel.
Dit was mijn perspectief tot ongeveer 8 maanden geleden, totdat ik begon bij Electro-Sat.

Bij Electro-Sat was een van mijn eerste taken een aantal nieuwe producten op onze websites te zetten. Bij deze producten horen ook productspecificaties en een korte tekst waarin je het product introduceert aan de klant en de verkooppunten kort probeert te beschrijven. Dit is waar ik voor het eerst in aanraking kwam met IPTV ontvangers. Alle problemen die ik had met TV kijken werden in één keer opgelost door een apparaatje dat verkrijgbaar was voor nog geen 50 euro. Dit opende mijn ogen voor de potentie die IPTV werkelijk heeft, en ik ga mijn best doen om zo goed mogelijk te beschrijven waarom.

Waarom zou ik een IPTV Ontvanger aanschaffen?

IPTV staat voor Internet Protocol Television. Een IPTV ontvanger maakt essentieel een smart TV van uw reguliere Televisie.
Het apparaat sluit u aan op uw internet netwerk door middel van een wireless receiver of internet kabel. Vervolgens verbindt u dit apparaat met uw Televisie met een HDMi kabel. Het TV signaal wordt nu door de ontvanger opgehaald via uw internet connectie. Dit betekend dat u met het juiste abonnement toegang heeft tot alle zenders over de hele wereld! Zonder dat u daar een ingewikkeld satellietsysteem voor nodig heeft. Veel abonnementen hebben zelfs toegang tot duizenden zenders tegelijkertijd in één pakket voor een vast laag bedrag per maand. Dit is inclusief zenders waar extra voor betaald moet worden, zoals Film1. Dit is misschien al genoeg voor veel gebruikers om van satelliet over te stappen naar IPTV. Maar dit is pas het begin. IPTV heeft namelijk ook betere beeldkwaliteit en is stabieler dan elke andere manier van televisie kijken. Dit komt omdat internetverbindingen gemiddeld een stuk sneller en stabieler zijn dan satelliet of klassieke TV verbindingen.
Het beste komt nog. Als u een opslagapparaat zoals een USB stick of externe harde schijf aansluit op uw TV ontvanger heeft u ook de mogelijkheid om deze TV zenders te pauzeren, terug te spoelen en op te nemen. Ten slotte is het zelfs mogelijk om de internet connectie waarop de ontvanger is aangesloten los van het abonnement te gebruiken. Dit betekend dat u alles wat internet u brengt nu ook kan gebruiken op uw televisie. U kunt gebruik maken van de browser om zo het internet op te gaan.
U kunt de Google Play Store gebruiken om een oneindig assortiment aan apps te downloaden en te gebruiken. Speel dus de nieuwste games, bekijk het weer of browse op Facebook of Youtube. De mogelijkheden zijn letterlijk oneindig.

Conclusie:

Toen ik mij besefte wat er mogelijk was met IPTV, realiseerde ik mij ook hoe sceptisch het was om TV af te schrijven als een stervend medium. Ik ben tot inkeer gekomen en heb een nieuwe televisie met IPTV ontvanger aangeschaft. Dit terwijl ik al bijna 10 jaar niet meer in bezit was geweest van een TV toestel. Ik kijk nog steeds niet veel televisie, maar het heeft zijn rechts als meubelstuk in mijn woonkamer teruggewonnen. IPTV maakt televisie kijken een enkel possitieve ervaring en brengt TV kijken de moderne tijd in.