Wat zijn de verschillen tussen IPTV Ontvangers?

Introductie:

Mijn naam is Sven en ik ben nu bijna één jaar werkzaam als webdesigner bij Electro-Sat. In mijn vorige blog heb ik het gehad over mijn ervaring als nieuwkomer in de satelliet en IPTV industrie. Verder heb ik meer informatie proberen te geven over IPTV in het algemeen en mijn persoonlijke ervaringen met dit onderwerp. Deze blog is bedoelt voor mensen die overwegen een IPTV of satelliet ontvanger aan te schaffen. Zodat u als klant makkelijker en beter geïnformeerd kan kiezen welke ontvanger het beste bij u past. In deze blog ga ik mijn best doen om u meer te informeren over de verschillende merken van IPTV ontvangers en verschillende specificaties en waar ze precies voor staan.

Verschillen tussen IPTV ontvangers:

Hoe kiest u een IPTV ontvanger die het best bij u past? Dat is een moeilijke vraag. Het eerste wat u zich af moet vragen is wat voor u belangrijk is. Om vervolgens op basis van uw verlangens een bijpassende ontvanger te zoeken. De meeste goede webshops hebben filteropties waarin u kan selecteren wat voor u belangrijk is. Op basis daarvan houdt u maar een kleine selectie ontvangers over.
Maar niet iedereen weet precies waar ze naar op zoek zijn. Daarom zal ik u zo goed mogelijk op deze punten proberen te informeren. Om het overzichtelijk te houden heb in de informatie opgedeelt in 3 categorien. Dit zijn: Specificaties, hardware en merken.

Specificaties:

De specificaties van een ontvangers zijn tevens de opties waar u op kan filteren op goed-gecategoriseerde webshops.
Er zijn een hoop specificaties die niet echt belangrijk zijn voor de gemiddelde gebruiker. Daarom heb ik geprobeerd de belangrijkste specificaties voor de gemiddelde kijker op een rijtje te zetten en uit te leggen.

Beeldkwaliteit:

Een van de belangrijkste specificaties is de beeldkwaliteit. De best verkrijgbare beeldkwaliteit op dit moment is 4K Ultra HD (3840 x 2160 pixels).Deze beeldkwaliteit is snel de nieuwe standaard aan het worden maar zijn op het moment nog een stapje duurder dan andere HD IPTV ontvangers. Ook een belangrijk punt om op te letten is dat uw televisie in staat moet zijn om 4K beeldkwaliteit af te spelen. De meeste moderne televisie toestellen hebben deze optie wel, maar toestellen die meer dan een paar jaar oud zijn wellicht niet uitgerust met deze optie. Verder zijn ontvangers beschikbaar in Full HD 1080p (1920 x 1080 pixels) en HD 720p (1280 x 720 pixels ). Bijna alle televisies zijn compatibel met deze kwaliteit en de ontvangers zijn gemiddeld iets goedkoper dan 4K ontvangers.

Tuners:

Het volgende belangrijke punt is tuners. Een tuner is een manier om uw satelliet of kabel TV systeem aan te sluiten op uw IPTV ontvanger. Zodat u naast IPTV ook gebruik kan maken van uw huidige kabel en satelliet systeem. Er zijn 3 verschillende tuner types. DVB-C (Kabel) DVB-S (Satelliet) en DVB-T (Terrestrial). Voor de meeste mensen is een ontvanger met een kabel tuner (DVB-C) aan te raden. Zodat u uw oude TV aansluiting kan blijven gebruiken in combinatie met uw HD ontvanger.
Een ontvanger is niet gelimiteerd aan 1 Tuner. U kunt ook een ontvanger aanschaffen met zowel een satelliet en kabel tuner of een dubbele tuner met dezelfde aansluiting. Een extra tuner maakt een ontvanger wel een stukje duurder. Sommige high-end ontvangers hebben configureerbare opties in de product-selectie waarin u zelf uw tunertype kan selecteren.

Kaartlezer of CI Slot:

Veel oudere en sommige huidige TV abonnementen maken gebruik van smart-kaarten. Deze kaarten worden geleverd met TV abonnementen en kunnen gebruikt worden met ontvangers die een ingebouwde kaartlezer hebben.

USB Ports:

Bijna alle moderne ontvangers hebben 2 of meer USB poorten. Deze USB poorten kunnen gebruikt worden om opslagapparaat aan te sluiten zodat u programma’s kunt opnemen. Deze poorten zijn multifunctioneel en kunnen ook gebruikt worden om bijvoorbeeld een Wifi ontvanger op aan te sluiten zodat u geen ethernet kabel hoeft aan te sluiten.

PVR:

Ontvangers met PVR kunnen programma’s opnemen, mits er een harde schijf of ander opslagapparaat is aangesloten.

Hardware:

De belangrijkste factor als het gaat om performance is de hardware die ingebouwd is in de ontvanger. Met name de hoeveelheid RAM en processorsnelheid. RAM geheugen bepaalt hoeveel programma’s de ontvanger tegelijk kan draaien.
Wilt u alleen maar TV kijken dan heeft u aan 256MB RAM geheugen genoeg. Wilt u het apparaat gebruiken als multimedia apparaat en wilt u bijvoorbeeld opnemen, 4K televisie kijken en tegelijkertijd op internet kunnen browsen? Dan raden wij aan om een ontvanger te kopen met 1GB of meer ram geheugen. De processor is als ware het brein van uw ontvanger.
Het stuurt de andere hardware aan en houdt zich bezig met de hoofdtaak van de ontvanger. De processor is dus het belangrijkste deel van uw ontvanger. Alle ontvangers hebben processors die snel genoeg zijn om 4K televisie af te spelen zonder problemen. Wilt u de ontvanger gebruiken om games te spelen? Dan raad ik wel aan een ontvanger met een redelijke processor te kopen.

Merken:

Er zijn verschillende merken TV ontvangers. Al deze merken hebben hun eigen filosofie over wat belangrijk is voor TV ontvangers. Ik heb deze merken proberen te categoriseren op de gemiddelde prijsklasse van ontvangers. Dit betekend niet dat desbetreffende merken niet ook ontvangers van andere prijsklassen leveren..

Budget ontvangers <70 euro:
Een populaire misconceptie is dat een budget ontvanger ook van lage kwaliteit is. Een budget ontvanger is aan te raden voor mensen die nieuw zijn als het gaat om IPTV en geen extra functies willen dan het kijken van TV. Budget ontvangers zijn meestal niet uitgerust met een tuner en niet in staat om 4K televisie af te spelen. De meest relevante leveranciers van dit soort ontvangers leveren zijn: Redline, Infomir en Blomc. Deze apparaten zijn meestal uitgerust met 256 of 512 mb ram geheugen en een geïntegreerde processor. Voor HD televisie is gelukkig ook niet meer dan dit nodig. Bij aanschaf kan een opslagapparaat kunt u meestal gewoon opnemen zelfs met een budget-ontvanger.

Mid Range ontvangers 70 tot 150 euro:
Deze categorie ontvangers zijn meestal wel in staat om 4K televisie af te spelen. Ook zijn Mid range ontvanger meestal uitgerust met een tenminste één satelliet of kabel tuner. Sommige ontvangers hebben zelfs twee tuners en kunnen dus zowel satelliet als kabel signalen ontvangen naast IPTV.  Met deze ontvangers kunt u gebruik van apps en alles wat het internet te bieden heeft naast IPTV. Dit betekend ook dat er iets meer RAM geheugen nodig is om het apparaat vloeiend te kunnen blijven gebruiken. Tussen de 512 en 1GB is standaard voor ontvangers met deze functies. Deze ontvangers hebben soms de optie voor een ingebouwde harde schijf of extra tuner tegen een extra prijs. Vrijwel alle populaire merken hebben midrange ontvangers de meest noemenswaardige zijn: Formuler, Golden Interstar, Maxytec en Cobra.

High end ontvangers 150 euro+:

High end ontvangers hebben altijd de optie om 4K televisie af te spelen. Bij deze ontvangers heeft u de optie om tenminste één tuner naar keuze te laten inbouwen tot en met wel 8 tuners voor sommige apparaten. Ook heeft u de optie om een harde schijf te laten inbouwen voor een meerprijs. Daarnaast heeft u toegang tot internet en alle apps vanuit de app store op deze klasse ontvangers. Deze ontvangers zijn natuurlijk ook altijd in staat om op te nemen als er een harde schijf is ingebouwd. Ontvangers van deze prijsklasse hebben verder ook een multi-core processor en meer dan 1GB ram. Ontvangers van deze prijsklasse worden gemaakt door VU+ een Zuid-Koreaanse leverancier gespecialiseerd in digitale ontvangers.

Nawoord:

Ik hoop dat u nu een beter idee heeft waarop u moet letten bij het selecteren van uw ontvanger. Mocht u alsnog vragen hebben dan kunt u altijd bellen naar 036-20 23 023 of mailen naar info@electro-sat.nl. U kunt ook langskomen voor advies en een kop koffie bij een van onze 3 winkels in Almere, Amsterdam of België.