Welke TV box past het best bij mij?

Introductie:

Mijn naam is Sven van der Vegt, Ik werk voor Electro-Sat een van de grootste Satelliet en Elektronica leveranciers van de Benelux. Wij zijn alweer aangekomen bij mijn 5de blog over IPTV en satellietsystemen. Dit keer wil ik het hebben over de verschillende TV boxen die beschikbaar zijn.
Zoals u waarschijnlijk weet als u een blog leest over dit onderwerp, zijn er veel beschikbare TV boxen. Allemaal met een ander merk, andere specificaties en voor andere doeleinden. Ik kan mij voorstellen dat iemand met weinig tot geen ervaring met TV boxen niet precies weet waar je op moet letten tijdens het bestellen.

Type TV boxen:

TV boxen lijken fysiek vrij veel op elkaar maar hebben hele andere specificaties. Bij de meeste webshops zoals Electro-Sat kunt u gebruik maken van de filteropties. Het eerste wat u zich moet bedenken is waar ga ik dit apparaat voor gebruiken.

IPTV ontvangers:

Een IPTV box (Internet protocol television) kunt u aanschaffen als u nog geen bestaand satellietsysteem heeft en gebruik wil maken van TV via het internet. U kunt gewoonweg de producten filteren op “IPTV ontvangers” en zich alleen maar bezig te houden met hardware features en multimedia opties. Mocht IPTV zijn waarom u de ontvanger aanschaft,en weet u zeker dat u geen satellietsysteem aan wilt sluiten op uw ontvanger, dan kunt u de informatie over TV ontvangers en Hybride ontvangers overslaan en direct verder lezen in het volgende kopje.

TV ontvangers:

Wilt u een TV box die u kunt gebruiken met een satelliet schotel? Dan kunt u het beste een TV box met tuner aanschaffen. Er zijn drie verschillende type tuners, DVB-C (kabel), DVB-T (terrestrial) en DVB-S (satelliet). Er zijn apparaten met meerdere ingebouwde tuners, soms zelfs van een ander type. Daarnaast kan een apparaat ook een “twin tuner” bevatten. Een twin tuner is één tuner met twee aansluitingen. Dit maakt het mogelijk om op te nemen via systemen die maar over één tuner beschikken. Welke tuner u nodig heeft ligt aan uw type schotel. Tuners kunnen vaak ook apart besteld worden omdat ze in sommige apparaten ingebouwd kunnen worden.

Hybride ontvangers:

Een hybride TV box komt met tenminste één ingebouwde tuner, maar kan ook IPTV ontvangen via het internet. Als u wilt overstappen van satelliet naar TV, of u het beste van beide werelden wilt bekijken kan dat via een hybride ontvanger.

Welke TV box past het best bij mij?

Als het voor u duidelijk is of u een IPTV ontvanger, TV ontvanger of Hybride ontvanger wilt hebben, kunt u verder kijken naar de besturingssystemen.

Android of Linux?

De meeste TV boxen hebben een Linux of Android besturingssysteem. Android is bekend omdat het ook een besturingssysteem is voor de meeste mobiele telefoons. Mocht u weinig ervaring hebben met TV boxen, dan raad ik een Android systeem aan. Dit besturingssysteem is makkelijk aan te leren dankzij jarenlange innovatie om de mobiele markt te veroveren. Linux was vroeger de grootste concurrent van windows in de tijd van computers. Het is een meer gesloten industrieel besturingssysteem wat voor developers iets moeilijker is om mee te werken. Dit systeem is stabieler maar heeft minder content dan Android.

Beeldkwaliteit:

Bij het TV kijken moet de beeldkwaliteit wel goed zijn. Op het moment is het best mogelijke TV beeld 4K (2160p, 3840x2160) De meeste televisietoestellen hebben niet eens het aantal pixels om deze kwaliteit te kunnen waarborgen. Als u een ontvanger koopt die op deze kwaliteit kan uitzenden, zorg dan wel dat u ook beschikt over een TV met 4K ondersteuning. De meeste ontvangers zijn Full HD, 2K (1080p, 1920x1080). Dit is de helft van de kwaliteit van een 4K ontvanger, maar nog steeds glashelder. Vrijwel alle televisietoestellen ondersteunen deze beeldkwaliteit. Hieronder vind u een plaatje met alle veel voorkomende resoluties tot nu toe.Extra opties:

Naast deze opties zijn er waarschijnlijk ook nog persoonlijke eisen die u in gedachten heeft voor uw TV box. Dit kunnen zowel hardware vereisten zijn of multimedia features. Het antwoord op specifieke punten zoals dit kunt u vinden in de korte beschrijving naast het product of de productomschrijving onderaan de pagina.
Features van het apparaat worden meestal beschreven in de korte beschrijving van elk apparaat. Denk bijvoorbeeld aan: Internet browsing, apps, games besturingssysteem, Wifi en nog veel meer. Hardware opties worden meestal beschreven in de product specificaties onderaan de pagina, maar soms ook in de korte beschrijving. Denk dan vooral aan: Het aantal RAM geheugen, flash geheugen, Inhoud van de doos, voltage, processor, Wifi, Timeshift of PVR opties (opnemen).

Nawoord:

Ik hoop dat u door dit artikel meer inzicht heeft gekregen in het selecteren van de juiste ontvanger voor u. Ik ben grotendeels uitgegaan van hoe wij onze producten hebben opgezet op Electro-Sat, maar ik denk dat dit process wel opgaat voor een groot deel van de elektronica webshops.
Mochten er nog steeds onduidelijkheden zijn voor u, dan kunt u altijd even contact met ons opnemen.
Hoe u dat het beste kunt doen, kan u hier vinden.